Nazywam się George i moją pasją jest greckie jedzenie. Urodziłam się i wychowałem na Korfu, pięknej wyspie w Grecji, gdzie nauczyłem się doceniać bogate i różnorodne smaki kuchni śródziemnomorskiej. Przeprowadziłem się do Polski kilka lat temu ze względu na moją kochaną żonę...
...ale zawsze tęskniłem za grecką pogodą i greckim jedzeniem.
Któregoś dnia wpadłem na pomysł. Dlaczego nie przywieźć do Polski niektórych greckich produktów, które uwielbiam, i podzielić się nimi z mieszkańcami? Postanowiłam zacząć od domowej greckiej oliwy z oliwek, którą moja rodzina wytwarza na Korfu. Produkowana jest z najlepszych oliwek, zbieranych ręcznie i tłoczonych na zimno, o złocistej barwie i owocowym smaku.
Przyniosłem ze sobą kilka butelek i rozdałem znajomym i sąsiadom do wypróbowania. Reakcja była niesamowita! Uwielbiali oliwę z oliwek i poprosili mnie o więcej. Powiedzieli, że jest najlepsza, jaką kiedykolwiek posmakowali.
Wtedy zdałem sobie sprawę, że mogę robić coś, co kocham i co przybliża mnie do Grecji. Postanowiłem rozszerzyć swoją działalność i importować więcej greckich produktów do Polski. Zacząłem od klasyk: chałwy, greckiego oregano, sera feta, miódów. Następnie dodałam jeszcze: jogurt grecki, serki do smarowania, herbatę górską, zioła i przyprawy. Stworzyłem nawet markę dla moich produktów: Greeklicious. Bo są nie tylko pyszne, ale i greckie.
Moim marzeniem jest, aby każdy Polak mógł doświadczyć niesamowitych wrażeń, jakie daje degustacja greckiego jedzenia. Grecy i Polacy są dobrymi przyjaciółmi od dawna i będziemy tę przyjaźń kultywować, dzieląc się i rozwijając tradycje, które łączą nas ze sobą. Poprzez moje produkty chcę sprowadzić do Polski kawałek Grecji i uszczęśliwić ludzi. To moja historia i dlatego kocham to, co robię.
Ale moja historia nie należy tylko do mnie. To także historia Grecji i jej bogatej historii kulinarnej. Grecka kuchnia to nie tylko jedzenie. To sposób na życie, kultura, dziedzictwo. Jest wynikiem tysięcy lat wpływów, wymian i innowacji. Jest wyrazem greckiego ducha, greckiej duszy, greckiej filozofii.
Grecka kuchnia inspirowana jest starożytną cywilizacją grecką, kolebką demokracji, nauki, sztuki i literatury. Starożytni Grecy wierzyli, że jedzenie jest darem bogów, których czcili ucztami i ofiarami. Cenili także umiar, równowagę i harmonię w swojej diecie, kierując się zasadą „nic w nadmiarze”. Jedli różnorodne potrawy, takie jak chleb, ser, oliwki, owoce, warzywa, ryby, mięso, wino i miód. Wymyślili także wiele dań i przepisów, które są nadal popularne, takie jak souvlaki, musaka, dolmady i baklava.
Na grecką kuchnię wpływa także historia Grecji i jej interakcje z innymi kulturami i regionami. Kuchnia grecka wchłonęła elementy kuchni perskiej, rzymskiej, bizantyjskiej, osmańskiej, weneckiej i bałkańskiej, tworząc wyjątkową i różnorodną gastronomię. Grecka żywność rozprzestrzeniła się także do innych części świata, takich jak Azja, Afryka, Ameryka i Europa, poprzez handel, migrację i kolonizację. Grecka kuchnia wzbogaciła się i wzbogaciła światową sceną kulinarną, stając się kuchnią uniwersalną i ponadczasową.
Grecka kuchnia jest także odzwierciedleniem greckiej geografii i klimatu, ziemi i morza. Grecka kuchnia jest kształtowana przez zasoby naturalne i sezonowe wahania na terytorium państwa, które składa się z lądu stałego, wysp, gór i wybrzeży. Grecką żywność charakteryzuje świeżość i jakość składników, takich jak oliwa z oliwek, ser, jogurt, miód, zioła, przyprawy, owoce, warzywa, zboża, rośliny strączkowe, orzechy, ryby i mięso. Na jedzenie ma również wpływ pogoda i grecki styl życia, który jest promienny, ciepły i powolny. Greckim jedzeniem należy się delektować w gronie rodziny, przyjaciół i dobrego towarzystwa, w świątecznej i gościnnej atmosferze. Greckie jedzenie to coś więcej niż tylko jedzenie.
To historia, historia Grecji i jej mieszkańców. Historia pasji, kreatywności, różnorodności i radości. Historia, którą chcę się z Wami podzielić poprzez moje produkty. Historia, która, mam nadzieję, zainspiruje Cię, zachwyci i sprawi, że poczujesz się „Greeklicious”.